Landschappen, tuinen en parken met daarin bijna altijd prominent een huis of ander bouwwerk aanwezig. Het is deze wereld die de in Nijmegen werkende en in Ooij wonende beeldend kunstenaar Jos van Gessel schept in zijn schilderijen.
Jos van Gessel (1956, Wehl) volgde in Nijmegen de opleiding Tehatex en bezocht daarna twee jaar de Jan van Eyck Academie, de post-academische opleiding in Maastricht. Hij werd daar door onder andere Pieter Defesche begeleid. Na zijn studie in Limburg keerde hij terug naar Nijmegen waar hij een atelier heeft in de binnenstad.
Het landschap heeft altijd een grote rol gespeeld in het werk van Jos van Gessel. Tijdens zijn reizen, onder andere naar Rusland, maakt hij tekeningen in schetsboeken die later als inspiratiebron kunnen dienen bij het maken van zijn schilderijen. Ook foto’s en objecten kunnen eenzelfde functie vervullen bij het ontstaan van zijn werk in zijn atelier. De schilder wil geen letterlijke weergave geven van de werkelijkheid. Zijn schilderijen zijn gecomponeerde beelden die, volgens Van Gessel, “een geromantiseerde herinnering zijn die alleen maar te maken heeft met een universeel gevoel dat de plek met zich meebrengt”. Hij bereikt dat onder meer door zijn kleurkeuzes en door het isoleren, veranderen en toevoegen van beeldelementen in het schilderij.
Opmerkelijk zijn de huisjes, schuurtjes en andere bouwwerken in de schilderijen, waarop overigens nooit een mens te zien is. De huisjes zijn vaak gedetailleerder geschilderd dan de parken, tuinen en landschappen die hen omringen en die met een lossere toets zijn neergezet. De bouwwerken leveren een bijdrage aan het verhalende karakter dat veel van de schilderijen van Van Gessel kenmerkt.
Werken van Jos van Gessel zijn onder andere opgenomen in de collecties van de St. Maartenskliniek in Nijmegen, uitvaartverzekeraar Dela, de provincies Gelderland en Limburg, de gemeente Nijmegen en veel particuliere collecties. Van Gessel geeft naast zijn werk als beeldend kunstenaar les, onder andere aan de Nieuwe Akademie in Utrecht.